Kyyttö, aito maatiainen

Kyytöissä on hienoa se, että ne ovat todellakin alkuperäisiä suomalaisia maatiaislehmiä, rodun historia ulottuu tutkitusti tuhansien vuosien päähän. Viralliselta nimeltään kyytöt ovat itäsuomenkarjaa, muita suomalaisia alkuperäisrotuja ovat valkoinen lapinlehmä eli pohjoissuomenkarja ja ruskea länsisuomenkarja.

1980-luvulla kyytöt uhkasivat hävitä Suomesta kokonaan, mutta kiitos mm. Miina Äkkijyrkän ja Kalle Maijalan sitkeän työn kyyttöjä on nykyisin onneksi jo toista tuhatta. Kasvua on edistänyt rodun monimuotoisuus; kyytönmaidolla on ainutlaatuiset juustoutumisominaisuudet, ja kyytönliha puolestaan on luonnostaan pehmeää ja maukasta, moni sanoo sen vivahtavan hieman riistaan.

Myös kyyttöjen luonne viehättää monia, ne ovat eläväisiä sisupusseja ja joukosta löytyy melkoisia persoonia. Kyytöt ovat myös terveitä ja pitkäikäisiä, ei ole harvinaista, että kyyttöemo elää yli 15-vuotiaaksi.

ylikallio_maitoa.jpg

Meidän tilallamme jokaisella kyytöllä on nimi, ja ne myös tunnetaan nimeltä. Lauman johtaja on iso ja luonteikas Äitee, joka pistää aikuisen sonninkin peruuttamaan vauhdilla, kun siltä tuntuu. Siitossonneja meillä on kaksi; Korvenojan Ihme on Rantalan Lassen kasvatti ja Ismo puolestaan edustaa Bovikin luomutilan sukevalaisia sukulinjoja. Molemmat ovat isoja ja leppoisia, Ihme tosin ilmaisee välillä tunteitaan hyvinkin voimakkaasti.

Tiesitkö muuten, että nimitys kyyttö tulee itäsuomenkarjalle tyypillisestä valkoisesta selkäkuviosta, joka vanhan kansan mielestä on muistuttanut kyykäärmettä? Nykyisin suurin osa kyytöistä on väritykseltään punaruskeakylkisiä ja sarvettomia. Tokin poikkeuksiakin löytyy; meillä on esimerkiksi ruskeita korvia lukuun ottamatta täysin valkoinen Ilta-emo ja sen samaa väriä kantavat tyttäret Lumikki ja Notte

ylikallio_kyytot-kirmaa.jpg